Bilder med anknytning till whisky

Eftersom jag har ett ganska stort intresse av single malt whisky så har det blivit några bilder med anknytning till whisky.

Malt

Korn är en av grunderna för att kunna göra single malt. Några få destillerier mältar fortfarande sin malt med tradionella metoder. Huvuddelen av malten framställs industriellt i stora anläggningar som till exempel Port Ellen Maltings. Av ett ton korn får man ut cirka 400 liter sprit så det går åt några ton om året.

Efter det att kornet blötts läggs det ut på mältningsgolvet (Malting floor). Kornet som gror måste röras om så att inte temperaturen blir för hög.

Malting floor Laphroaig distillery
Rökning, Laphroaig distillery

Mältningen avbryts genom att torka malten i en kölna (Kiln).

För att få fram den typiska röksmaken röks malten när den torkas. Bilden är tagen inne i kölnan på Laphroaig distillery på Islay of Islay

Den typiska skorstenen på kölnan. Detta är kölnan vid Laphroaig distillery.
(scannat dia)

Kiln,  Laphroaig distillery
Torvbrasa, Laphroaig distillery

Eldstaden under kölnan, här synas att Laphroaig använder ganska mycket torv när de torkar och röker sin malt. För de som har provat Laphroig är det ju inte obekant att den är ganska rökig.

Efter torkningen så mals malten till ett grovt mjöl (Grist). Grist bin på Bowmore distillery.
(scannat dia)

Grist bin, Bowmore distillery
Mash tun, Laphroaig distillery

Efter det är det dags att sätta mäsken. Några destillerier använder sig av rostfria kärl, andra använder sig av traditionella Wash backs av "Oregon Pine"

Wash backs på Caol Ila distillery. Här är dom av trä. Bilden visar inte riktigt hur stora de är, varje wash back är på cirka 65 000 l. Caol Ila har åtta wash backs, så det är inte direkt någon småskalig produktion

Wash back, Caol Ila distillery
Spritpannor, Laphroaig distillery

I pannhuset på Laphroaig står pannorna på rad. De är två olika modeller på pannorna, Wash stills för första destilleringen och Spirit stills för andra destilleringen. Storleken och formen på pannorna varierar mycket mellan destillerierna

Skaplig utsikt från pannhuset på Caol Ila Distillery. Pucklarna på andra sidan sundet är Paps of Jura.

Spritpanna, Caol Ila distillery
Spirit safe, Laphroaig distillery

Spirit safe på Laphroaig, det är här som "Stillman" sköter destilleringen av mäsken. All mässing är alltid välputsad, i Stillmans instruktion står det att all mässing ska putsas en gång i veckan.

Nyfyllda fat vid Ardbeg distillery, än dröjer det några år innan den får säljas som whisky. Spriten måste lagras minst tre år innan den får kallas för whisky.

Whiskyfat, Ardbeg distillery
Lagerhus, Laphroaig distillery

Lagerhus vid Laphroaig distillery. Avståndet till havet är inte stort, det var inte högvatten då bilden togs. På bilden syns det att regnkläder inte är helt fel när man besöker Isle of Islay.

Det måste ju vara med en bild som visar resultatet av allt arbete.

Whisky
   
Upp Linje

© Mats Lundgren 2010-2024