Bilder med anknytning till whisky
Eftersom jag har ett ganska stort intresse av single malt whisky så har
det blivit några bilder med anknytning till whisky.
|
Korn är en av grunderna för att kunna göra single malt. Några få destillerier
mältar fortfarande sin malt med tradionella metoder. Huvuddelen av malten
framställs industriellt i stora anläggningar som till exempel Port Ellen
Maltings. Av ett ton korn får man ut cirka 400 liter sprit så det går
åt några ton om året. |
Efter det att kornet blötts läggs det ut på mältningsgolvet (Malting
floor). Kornet som gror måste röras om så att inte temperaturen blir
för hög. |
|
|
Mältningen avbryts genom att torka malten i en kölna (Kiln).
För att få fram den typiska röksmaken röks malten när den torkas. Bilden
är tagen inne i kölnan på Laphroaig distillery på Islay of Islay |
Den typiska skorstenen på kölnan. Detta är kölnan vid Laphroaig distillery.
(scannat dia) |
|
|
Eldstaden under kölnan, här synas att Laphroaig använder ganska mycket
torv när de torkar och röker sin malt. För de som har provat Laphroig
är det ju inte obekant att den är ganska rökig. |
Efter torkningen så mals malten till ett grovt mjöl (Grist). Grist
bin på Bowmore distillery.
(scannat dia) |
|
|
Efter det är det dags att sätta mäsken. Några destillerier använder
sig av rostfria kärl, andra använder sig av traditionella Wash backs
av
"Oregon Pine" |
Wash backs på Caol Ila distillery. Här är dom av trä. Bilden visar
inte riktigt hur stora de är, varje wash back är på cirka 65 000
l. Caol Ila har åtta wash backs, så det är inte direkt någon småskalig
produktion |
|
|
I pannhuset på Laphroaig står pannorna på rad. De är två olika modeller
på pannorna, Wash stills för första destilleringen och Spirit stills
för andra destilleringen. Storleken och formen på pannorna varierar mycket
mellan destillerierna |
Skaplig utsikt från pannhuset på Caol Ila Distillery. Pucklarna på
andra sidan sundet är Paps of Jura. |
|
|
Spirit safe på Laphroaig, det är här som "Stillman" sköter
destilleringen av mäsken. All mässing är alltid välputsad, i Stillmans
instruktion står det att all mässing ska putsas en gång i veckan. |
Nyfyllda fat vid Ardbeg distillery, än dröjer det några år innan den
får säljas som whisky. Spriten måste lagras minst tre år innan den får
kallas för whisky. |
|
|
Lagerhus vid Laphroaig distillery. Avståndet till havet är inte stort,
det var inte högvatten då bilden togs. På bilden syns det att regnkläder
inte är helt fel när man besöker Isle of Islay. |
Det måste ju vara med en bild som visar resultatet av allt arbete. |
|
|
|
© Mats Lundgren 2010-2024