Bilder från Isle of Islay

Som ni förstår av sidan om whisky så tycker jag om Skottland, framför allt öarna. Här kommer lite bilder från bland annat Isle of Islay som är känd för sin rökiga whisky. Men det finns annat att fylla minneskorten med.

Lite att läsa om Isle of Islay

Kildalton cross

Kildalton Cross är ett stenkors som höggs ut på 850-talet. Det enda som gjorts sedan dess är att göra en ny sockel till korset.

Kildalton Church är en mycket gammal stenkyrka på Isle of Islay sydöstra kust. Den användes fram till slutet av 1700-talet. Dock har kyrkogården använts in på mitten av 1900-talet.

Kildalton Church
Bunnahabhain Bay

Bunnahabhain Bay och norra delen av Sound of Islay. Stranden är känd för sina blå stenar. Strömmen i sundet mellan Isle of Islay och Isle of Jura är mycket stark, upptill 7 knop. Bilden är tagen från bryggan vid Bunnahabhain Distillery

Krabbklon, vid Bunnahabhain Bay hittade jag denna krabbklo på stranden.

Krabbklon vid Bunnahabhain Bay
Paps of Jura

Paps of Jura sett från bryggan vid Bunnahabhain Distillery. På bilden syns två av de tre topparna, de är över 800 m höga.

Reklamskylten för puben/hotellet i Port Askaig. Port Askaig är ett av färjelägena för resan till Isle of Islay. Jag tror att skylten har suttit uppe ett antal dagar.

Port Askaig Hotel
Port Askaig Hotel II

Ännu skylt från Port Askaig
(scannat dia)

Paps of Jura från Port Askaig.
(scannat dia)

Paps of Jura från Port Askaig
Machir Bay

Det finns även fina sandstränder på ett antal ställen runt Isle of Islay. Alla är inte lämpliga som badstränder på grund av de kraftiga underströmmar som finns. Detta är Machir Bay på halvön Rhinns på västra Isle of Islay. Det är långt till fast mark i bilden vänstra del.

Liten sten på stranden vid Machir Bay, undrar om det tidvattnet eller vinden som skapat gropen?

Sten vid Machir Bay
Islay Bar & Hotel, Port Ellen

Baksidan på Islay Bar i Port Ellen. Det var nog ett tag sedan det bodde några gäster på detta hotell. Port Ellen är ett av färjelägena för trafiken till fastlandet. Byggnaden är numera riven och ersatt.

   
Upp Linje

© Mats Lundgren 2010-2024